Gå direkt till innehåll

Ämnen: Politik

Författarna och forskarna Erik Erlanson, Jon Helgason, Linnéa Lindsköld, Birgitta Svensson, Åsa Ahrland, Mårten Snickare och Gunnar Bjursell deltar i Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa.

Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

Vitterhetsakademiens program på Forskartorget lyfter i år fram ett urval av aktuella ämnen och titlar – konstens roll i välfärdsstaten, kulturarv och minnespolitik, möte mellan vetenskap och konst samt den kulturella hjärnan. Vitterhetsakademien har deltagit som Forskartorgets huvudfinansiär sedan 2009. Forskartorget finns i monter B05:72 på Bokmässan i Göteborg 26–29/9 2024.

Författarsamtal om heliga Birgitta, konst och vetenskap i tidigmodern tid och kulturpolitik på Vitterhetsakademiens bibliotek under Stockholms bokhelg. Dessutom presentation av kvinnliga bokägare genom fyra sekler, visningar av magasin och bokbord.

Vitterhetsakademien deltar i Stockholms bokhelg

Vitterhetsakademien deltar tillsammans med Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Stockholms bokhelg lördagen den 18 maj. Författarsamtal om aktuella böcker, visningar i de underjordiska arkiven och bokbord. Plats: Östra stallet, Vitterhetsakademiens bibliotek, Storgatan 43.

Fornvännens artiklar blir nu tillgängliga direkt i samband med publicering. Vendeltida glaspärlor av skandinavisk typ, hittade i Finland. Illustration av Johan Callmer från hans artikel om handelsnätverk i Östersjöregionen.

Tidskriften Fornvännen publiceras med öppen tillgång

Fornvännens innehåll blir tillgängligt direkt i samband med publicering. Beslutet är i linje med den nationella satsningen på öppen vetenskap, där Kungliga biblioteket och Bibsam understryker betydelsen av direkt tillgång till vetenskapliga publikationer. Med öppen tillgång till vetenskaplig information kan forskningen komma till nytta och användas av fler, både inom och utanför forskarsamhället.

Den AI-genererade omslagsbilden till den nya konferensvolymen "Litteratur, konst och politik i välfärdsstatens Sverige" speglar tidens teknikoptimism och vilja att demokratisera konsten. Antologin är utgiven av Vitterhetsakademiens förlag.

Ny bok om kulturpolitik och estetik i folkhemmet

I den nya konferensvolymen "Litteratur, konst och politik i välfärdsstatens Sverige" tar sig tretton forskare an komplicerade frågor om kulturpolitik, kulturutövning och konstnärlig frihet genom att undersöka hur kulturpolitiken har sett ut under de senaste 100 åren och återvända till litteratur- och konsthistorien. Volymen är utgiven av Kungl. Vitterhetsakademiens förlag.

För att stärka historisk forskning finansierar Vitterhetsakademien tillsammans med Natur & Kultur två nya forskartjänster. Martin Jansson, Uppsala universitet, och Therese Svensson, Södertörns högskola, har utsetts till nya akademiforskare.

Vitterhetsakademien och Natur & Kultur finansierar historisk forskning

Martin Jansson, Uppsala universitet, och Therese Svensson, Södertörns högskola, har utsetts till nya akademiforskare med historisk inriktning, den ena inom historiebruk och den andra inom svensk litteraturhistoria. Vitterhetsakademien och Natur & Kultur finansierar de två nya forskartjänsterna för att stärka viktig historisk forskning.

På omslaget till den nya antologin: Le Comte de Mornay var den förste franske ambassadören i Marocko och avslutade sin karriär som Frankrikes ambassadör i Sverige. Diplomaterna var kosmopoliter.

Ny antologi om diplomaters berättelser under 300 år

I den nya antologin Med pennan i hand undersöks diplomaters skrivande under trehundra år i länder som Ryssland och Spanien, och i städer som Konstantinopel och Alger. Det handlar om alltifrån depescher till privatbrev och anekdoter. Antologin är utgiven av Vitterhetsakademiens förlag.

 Omslaget till den nya antologin What is China? pryds av Sun Wens (1818–1904) målning med inspiration från 1700-talsromanen The Dream of the Red Chamber av Cao Xueqin.

Ny bok om ”Kina” som begrepp

I den nya antologin "What is China? Observations and perspectives" utforskar tio forskare från kinesiska fastlandet, Hongkong, Korea, Malaysia, Singapore, Sverige och Taiwan olika betydelser och aspekter av kinesisk identitet. Antologin är utgiven av Kungl. Vitterhetsakademien.

Söndagen den 20 augusti genomförs en temadag om fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott, norr om Upplands Väsby.

Fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott

Skånelaholms slott arrangerar en temadag om fåglar i konsten och i naturen söndagen den 20 augusti. Slottet ligger vid sjön Fysingen i Uppland som har ett rikt fågel- och djurliv. Dagen erbjuder vandring, föredrag, utställning, konsert, barnaktiviteter, visningar av slottet, kafé och butik.

Professor Karin Sennefelt, Historiska institutionen vid Stockholms universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien. Foto: Elin Larsson Heppling.

Karin Sennefelt ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

Karin Sennefelt, professor i historia, Historiska institutionen vid Stockholms universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien. Hennes forskning förenar politisk historia, religionshistoria, socialhistoria, urbanhistoria och etnologi.

Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet, är ny arbetande ledamot i Vitterhetsakademien. Foto: Maria Strömvik.

Statsvetaren Hanna Bäck ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är ny arbetande ledamot i Vitterhetsakademien. Hennes forskning fokuserar på politiska partier och regeringsbildning samt på väljarbeteende. Hanna Bäck har till exempel framgångsrikt samarbetat med forskare från andra discipliner, framför allt inom psykologi.

Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien. Foto: Clément Morin.

Jens Rydgren ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

Kungl. Vitterhetsakademien har valt in Jens Rydgren, ​professor i sociologi vid Stockholms universitet, som arbetande ledamot. Jens Rydgrens forskning har till stor del rört sig inom området politisk sociologi och har bland annat behandlat etniska konflikter, främlingsfientlighet, nationalism och framväxten av högerradikala partier.

Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.

Jonas Tallberg ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

Kungl. Vitterhetsakademien förstärker sin kompetens med ledamoten Jonas Tallberg, ​professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han har framför allt ägnat sig åt frågor om makt, demokrati, effektivitet och legitimitet inom internationella organisationer. Tallberg kommer att bidra med värdefulla kunskaper och erfarenheter inom statsvetenskap och internationell politikutveckling.

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige