Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Kungl. Vitterhetsakademiens nya ledamöter inom klassiska språk och företagsekonomi

    Kungl. Vitterhetsakademien har valt in två nya arbetande ledamöter. Christian Høgel, professor i grekiska, latin och nygrekiska vid Lunds universitet, har valts in i den filosofisk-filologiska klassen och Lars Strannegård, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, har valts in i den historisk-antikvariska klassen.

  • Utlysning av stipendier inom Bernadotteprogrammet 2024

    Inom ramen för Bernadotteprogrammet 2024 utlyser Kungl. Vitterhetsakademien upp till tre stipendier om 125 000 kr vardera. Stipendiaterna erbjuds också två veckors vistelse vid någon av Akademiens kulturfastigheter. Bernadotteprogrammet är sedan 2016 ett gemensamt stipendieprogram för fem kungliga akademier. Sista ansökningsdag är den 8 december 2023.

  • Föredrag: Vitterhetsakademien från 1753 till i dag

    Föredrag om Vitterhetsakademien i det akademiska landskapet, från de litterära pristävlingarna på 1700-talet till 2000-talets satsningar på bland annat trädgårds- och fotohistoria, klimat- och medeltidsforskning samt symposier, stipendier och – än idag – prisutdelningar. Med preses Peter Gillgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, lördag 30/9 kl. 13 på Konstakademien.

  • Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

    Vitterhetsakademiens program på Forskartorget lyfter i år fram tre aktuella titlar ur höstens utgivning – biografin Geo Widengren utgiven i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld, den nya delen av Svensk trädgårdshistoria och antologin Med pennan i hand. Forskartorget firar i år sitt 20-årsjubileum och Vitterhetsakademien har deltagit som huvudfinansiär sedan 2009.

  • Ny bok om den stridbare religionsprofessorn Geo Widengren

    En stridbar professor och folkbildare med intresse för ridning och det militära. Religionshistorikern Geo Widengren hade under 1900-talet stort inflytande på ämnet religionshistorias utveckling och popularisering, bland annat som medgrundare till flera internationella nätverk och tidskrifter som fortfarande är aktuella. Boken är utgiven av Vitterhetsakademien i samarbete med Langenskiöld.

  • Ny bok om svenska trädgårdar de senaste 200 åren

    Den nya delen i serien Svensk trädgårdshistoria handlar om 1800– och 1900-talen. Under modern tid har intresset för trädgårdsodling ökat liksom samhällets strävan att styra över odlandet med hjälp av parker som föredömen och inrättandet av både institutioner och nya yrkesgrupper. Boken är utgiven av Vitterhetsakademien. I samma serie utkom 2021 Svensk trädgårdshistoria – förhistoria och medeltid.

  • Ny antologi om diplomaters berättelser under 300 år

    I den nya antologin Med pennan i hand undersöks diplomaters skrivande under trehundra år i länder som Ryssland och Spanien, och i städer som Konstantinopel och Alger. Det handlar om alltifrån depescher till privatbrev och anekdoter. Antologin är utgiven av Vitterhetsakademiens förlag.

  • Ny bok om ”Kina” som begrepp

    I den nya antologin "What is China? Observations and perspectives" utforskar tio forskare från kinesiska fastlandet, Hongkong, Korea, Malaysia, Singapore, Sverige och Taiwan olika betydelser och aspekter av kinesisk identitet. Antologin är utgiven av Kungl. Vitterhetsakademien.

  • Ny antologi om heliga Birgittas betydelse

    I den nya antologin "Birgittine Circles. People and saints in the medieval world" presenteras aktuell forskning om Birgittinorden och den internationella spridning som heliga Birgittas uppenbarelser och hennes klosterorden fick under medeltiden. Boken är utgiven av Kungl. Vitterhetsakademiens förlag.

  • Fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott

    Skånelaholms slott arrangerar en temadag om fåglar i konsten och i naturen söndagen den 20 augusti. Slottet ligger vid sjön Fysingen i Uppland som har ett rikt fågel- och djurliv. Dagen erbjuder vandring, föredrag, utställning, konsert, barnaktiviteter, visningar av slottet, kafé och butik.

  • Karin Sennefelt ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

    Karin Sennefelt, professor i historia, Historiska institutionen vid Stockholms universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien. Hennes forskning förenar politisk historia, religionshistoria, socialhistoria, urbanhistoria och etnologi.

  • Ny utställning om Sångarprinsen på Stjernsunds slott

    Utställningen "Sångarprinsen" – om prins Gustaf – invigs lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Familjen Bernadotte ägde Stjernsunds slott 1823–1860 och prinsen vistades på Stjernsund runt 1850. Prins Gustaf, känd som "Sångarprinsen", komponerade bland annat Studentsången. Originalteckningar utförda av prins Gustaf och hans syskon har nyligen donerats till Stjernsunds slott.

Visa mer