Gå direkt till innehåll
Föredrag: Preses Peter Gillgren berättar om Vitterhetsakademiens verksamhet från 1753 till i dag. Föredraget äger rum lördag den 30 september på Konstakademien.  Foto: Sören Andersson, Stockholms universitet.
Föredrag: Preses Peter Gillgren berättar om Vitterhetsakademiens verksamhet från 1753 till i dag. Föredraget äger rum lördag den 30 september på Konstakademien. Foto: Sören Andersson, Stockholms universitet.

Pressmeddelande -

Föredrag: Vitterhetsakademien från 1753 till i dag

Föredrag om Vitterhetsakademien i det akademiska landskapet, från de litterära pristävlingarna på 1700-talet till 2000-talets satsningar på bland annat trädgårds- och fotohistoria, klimat- och medeltidsforskning samt symposier, stipendier och – än idag – prisutdelningar. Med preses Peter Gillgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Tid: Lördagen den 30 september kl. 13–14

Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12 (entré med hiss finns på Jakobsgatan 27C)

Fri entré – välkommen!

Föredraget ingår i föreläsningsserien Tio kungliga akademier i tid och rum som genomförs med anledning av Jubileumsåret 2023 då Kungens 50 år på tronen firas liksom 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung.

Föreläsningsserien lyfter fram tio kungliga akademier som skapades för att ha ett övergripande nationellt ansvar inom sina respektive specialområden. Akademierna har sin betydelse i en tid som vår. Genom att vara icke vinstdrivande och oberoende från staten kan de slå vakt om det fria ordet och den fria forskningen. H.M. Konungen är Högste beskyddare för ett flertal akademier och andra lärda samfund i Sverige. Samtliga föredrag genomförs på lördagar på Konstakademien, med fri entré.

Övriga föredrag i föreläsningsserien finns på Konstakademien.

Läs om de kungliga akademierna i den gemensamma skriften Tio kungliga akademier här.

Peter Gillgren är professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet. Han forskar om renässansens och barockens konst samt om konstvetenskaplig teori och ämneshistoria. Han intresserar sig även för samtida konst, musik och multimedia. Han senaste bok handlar om konsthistorikern Felix Horb som på grund av nazisternas förföljelser 1939 tvingades fly till Sverige. Boken är utgiven av Vitterhetsakademien i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld (2022).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Kristina Lund

Kristina Lund

Presskontakt Informationsansvarig 08-440 42 86

Relaterade event

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige