Gå direkt till innehåll
Utställningen Sångarprinsen öppnar lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Kliv in i Prinsflygeln på Stjernsunds slott och upplev Prins Gustafs liv som till stor del präglades av musiken.
Utställningen Sångarprinsen öppnar lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Kliv in i Prinsflygeln på Stjernsunds slott och upplev Prins Gustafs liv som till stor del präglades av musiken.

Pressmeddelande -

Ny utställning om Sångarprinsen på Stjernsunds slott

Utställningen Sångarprinsen, om prins Gustaf, invigs lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Familjen Bernadotte ägde Stjernsunds slott 1823–1860 och prinsen vistades själv på Stjernsund åren runt 1850 och satte stor prägel på slottets inredning. Prins Gustaf, känd som Sångarprinsen, komponerade bland annat Studentsången.

Utställningen som är sinnligt gestaltad med ljud och rekvisita från tiden berättar om prinsens alltför korta liv, från barndom och studentliv till hans kärlek till musiken – och till Stjernsund.

– Det är med stor glädje som Akademien, med anledning av årets dubbla kungajubileum, öppnar den nya utställningen Sångarprinsen om prins Gustaf i Prinsflygeln. Stjernsunds slott var en viktig plats för familjen Bernadotte under mitten av 1800-talet, inte minst för prins Gustaf som lät utföra en genomgripande nyinredning av slottet, säger Karin Helander, ständig sekreterare i Vitterhetsakademien.

Program den 17 juni kl. 14.00
Välkomsttal av Karin Helander, ständig sekreterare i Kungl. Vitterhetsakademien. Utställningsproducent Annmari Kastrup berättar om utställningen och även Odd Inge Skjævesland, författare till boken Sångarprinsen, finns på plats.

Utställningen Sångarprinsen visas i Prinsflygeln på Stjernsunds slott hela säsongen. Både utställningen Sångarprinsen och divertissementet Om och av prinsar och prinsessor, som genomfördes den 6 maj på Stjernsunds slott, har inspirerats av det kungliga jubileumsåret 2023.

Originalteckningar donerade till Stjernsunds slott
En samling originalteckningar utförda 1837–1854 av prins Gustaf, prins Oscar och prinsessan Eugénie – barn till Kung Oscar I och drottning Joséphine – har nyligen överlämnats till Stjernsunds slott och Kungl. Vitterhetsakademien. I samlingen finns också en teckning från 1825 av den 18-åriga kronprinsessan Joséphine och en teckning från 1852 av drottning kronprinsessan Louise (senare drottning).

Teckningarna har inte visats offentligt tidigare. Troligen tog hovdamen Karen Annette Anker (1804–1862)hand om kungabarnens teckningar och när hon avslutade sin tjänst 1854 tog hon dem med sig hem till Norge. Därefter har familjerna Anker och Wedel Jarlsberg bevarat teckningarna fram tills att Jan Ingard Thorsen fick dem för 20 år sedan. Karen Annette Anker följde med kungafamiljen till kurorten Bad Kissingen 1852, som prinsessan Eugénies hovdam, det var under hemresan därifrån som prins Gustaf blev sjuk och kort tid därefter avled på det kungliga slottet i Christiania (Oslo).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Kristina Lund

Kristina Lund

Presskontakt Informationsansvarig 08-440 42 86

Relaterat innehåll

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige