Gå direkt till innehåll

Ämnen: Livsstil, mode, fritid

  • Föreningen Fylkingen tilldelas Bernadottepriset 2025. Foto från Fylkingens 90-årsjubileum 2023. Foto: Katya L.

    Fylkingen får Bernadottepriset 2025

    Den konstnärsdrivna föreningen Fylkingen tilldelas Bernadottepriset 2025 för att under nästan ett sekel legat i frontlinjen av konstens och kulturens utveckling i dialog med teknik och samhälle. Prissumman är 200 000 kr. Priset delas ut av Konstakademien, Vitterhetsakademien, Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Gustav Adolfs Akademien.

  • Fotografier som berättar om vardagen i Stensjö by i Småland under tidigt 1900-tal har digitaliserats och är nu tillgängliga för allmänheten via Digitalt Museum. Foto: Erik Stensiö, Kungl. Vitterhetsakademien.

    Kulturhistoriskt värdefull fotosamling från tidigt 1900-tal digitaliserad

    En kulturhistoriskt viktig fotosamling från Stensjö by i Småland har digitaliserats och är nu tillgänglig för allmänheten via Digitalt Museum. Fotografierna, som är tagna under tidigt 1900-tal, ger en unik inblick i småländskt vardagsliv. Många av bilderna har aldrig tidigare visats.

  • Byggnadsvårdsdag i kulturreservatet Stensjö by

    Byggnadsvårdsdag i kulturreservatet Stensjö by

    Kulturreservatet Stensjö by bjuder in till en dag i byggnadsvårdens tecken med anledning av firandet av Byggnadsvårdsåret 50 år. Programmet bjuder på flagghissning, invigning och visning av utställningen Hussmart", vandring om småländsk byggnadskultur och familjevisning av byns hus. Dagen genomförs tillsammans med Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar.

  • Boken "Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800" ingår i trebandsverket "Svensk trädgårdshistoria" som är den första vetenskapliga sammanställningen av hur det svenska trädgårdsodlandet har utvecklats från förhistorien fram till i dag.

    Ny bok om svensk trädgårdshistoria under tidigmodern tid

    I "Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800" skildras hur trädgårdarna inte bara var till nytta utan hur de också blev rum för njutning och nöje. Boken är den sista delen i trebandverket Svensk trädgårdshistoria som är den första vetenskapliga sammanställningen av hur det svenska trädgårdsodlandet har utvecklats från förhistorien fram till i dag. Serien är utgiven av Vitterhetsakadmien.

  • Axel Hörstedt, Katedralskolan i Uppsala, och Anna Raab, Södra Latins gymnasium i Stockholm, belönas för sina särskilt goda insatser som lärare. Foto: Maria Åhrgren, privat.

    Språklärare belönas av Vitterhetsakademien

    Lärarna Axel Hörstedt, Katedralskolan i Uppsala, och Anna Raab, Södra Latins gymnasium i Stockholm, är årets mottagare av Kungl. Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning inom skolväsendet. Prissumman är 50 000 kronor var samt 20 000 kronor till respektive skolbibliotek. Priset delas ut vid Vitterhetsakademiens sammankomst i Riddarhuset den 20 mars.

  • Författarna och forskarna Erik Erlanson, Jon Helgason, Linnéa Lindsköld, Birgitta Svensson, Åsa Ahrland, Mårten Snickare och Gunnar Bjursell deltar i Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa.

    Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

    Vitterhetsakademiens program på Forskartorget lyfter i år fram ett urval av aktuella ämnen och titlar – konstens roll i välfärdsstaten, kulturarv och minnespolitik, möte mellan vetenskap och konst samt den kulturella hjärnan. Vitterhetsakademien har deltagit som Forskartorgets huvudfinansiär sedan 2009. Forskartorget finns i monter B05:72 på Bokmässan i Göteborg 26–29/9 2024.

  • Författarsamtal om heliga Birgitta, konst och vetenskap i tidigmodern tid och kulturpolitik på Vitterhetsakademiens bibliotek under Stockholms bokhelg. Dessutom presentation av kvinnliga bokägare genom fyra sekler, visningar av magasin och bokbord.

    Vitterhetsakademien deltar i Stockholms bokhelg

    Vitterhetsakademien deltar tillsammans med Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Stockholms bokhelg lördagen den 18 maj. Författarsamtal om aktuella böcker, visningar i de underjordiska arkiven och bokbord. Plats: Östra stallet, Vitterhetsakademiens bibliotek, Storgatan 43.

  • Forskaren och kuratorn Inga Elmqvist Söderlunds stora intresse för den tidigmoderna strävan efter kunskap, makt och kontroll reflekteras av hennes texter i Displays of learning.

    Ny bok om mötet mellan konst och vetenskap i tidigmodern tid

    "Displays of learning" återspeglar forskaren och kuratorn Inga Elmqvist Söderlunds (1967–2017) intresse för den tidigmoderna strävan efter kunskap, makt och kontroll. I boken ingår flera av hennes främsta publikationer, men även tidigare opublicerade artiklar. Konsthistorikerna Peter Gillgren, Merit Laine och Mårten Snickare står för urvalet och har även färdigställt en del av materialet.

  • Vitterhetsakademiens stipendiater inom Bernadotteprogrammet, Andrine Nilsen, Alexander Isacsson och Mats Dahllöv, vid diplomutdelningen i Bernadottebiblioteket på Slottet. Kungen delade ut samtliga diplom.  Foto: Björn Strömfeldt, Konstakademien.

    Bernadotteprogrammets stipendiater och pristagare fick diplom av Kungen

    Årets stipendiater och pristagare inom Bernadotteprogrammet mottog sina diplom vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet onsdagen den 10 april. Kungen, som är de kungliga akademiernas beskyddare och förste hedersledamot, delade ut diplom till stipendiaterna och pristagaren.

  • Professor Gunnar Bjursell tilldelas Bernadottepriset 2024 för sina insatser om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnande och hälsa. Foto: Håkan Lindgren.

    Gunnar Bjursell får årets Bernadottepris

    Professor emeritus Gunnar Bjursell tilldelas Bernadottepriset 2024 för sin mångåriga forskning – och stora folkbildande insats – om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan. Priset delas ut av Konstakademien, Vitterhetsakademien, Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Prissumman är 200 000 kronor.

  • Fornvännens artiklar blir nu tillgängliga direkt i samband med publicering. Vendeltida glaspärlor av skandinavisk typ, hittade i Finland. Illustration av Johan Callmer från hans artikel om handelsnätverk i Östersjöregionen.

    Tidskriften Fornvännen publiceras med öppen tillgång

    Fornvännens innehåll blir tillgängligt direkt i samband med publicering. Beslutet är i linje med den nationella satsningen på öppen vetenskap, där Kungliga biblioteket och Bibsam understryker betydelsen av direkt tillgång till vetenskapliga publikationer. Med öppen tillgång till vetenskaplig information kan forskningen komma till nytta och användas av fler, både inom och utanför forskarsamhället.

  • Stig Welinder, professor i arkeologi, tilldelas Gustaf Adolfsmedaljen med Konungens medgivande 2024. Professor Hans Kronning tilldelas Akademiens förtjänstmedalj i guld och tillsynsperson Irina Romanenko Akademiens förtjänstmedalj i silver.

    Arkeologen Stig Welinder tilldelas Gustaf Adolfsmedaljen

    Stig Welinder, Rättvik, professor i arkeologi vid Mittuniversitetet, tilldelas Gustaf Adolfsmedaljen med Konungens medgivande 2024. Professor Hans Kronning och tillsynsperson Irina Romanenko mottar Akademiens förtjänstmedalj i guld respektive silver.

  • Föredrag: Preses Peter Gillgren berättar om Vitterhetsakademiens verksamhet från 1753 till i dag. Föredraget äger rum lördag den 30 september på Konstakademien.  Foto: Sören Andersson, Stockholms universitet.

    Föredrag: Vitterhetsakademien från 1753 till i dag

    Föredrag om Vitterhetsakademien i det akademiska landskapet, från de litterära pristävlingarna på 1700-talet till 2000-talets satsningar på bland annat trädgårds- och fotohistoria, klimat- och medeltidsforskning samt symposier, stipendier och – än idag – prisutdelningar. Med preses Peter Gillgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, lördag 30/9 kl. 13 på Konstakademien.

  • Forskartorget firar 20 år. Författarna och forskarna Elena Balzamo, Per-Arne Bodin, Åsa Klintborg Ahlklo, Göran Larsson, Catharina Nolin och Inger Olausson deltar i Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa.

    Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

    Vitterhetsakademiens program på Forskartorget lyfter i år fram tre aktuella titlar ur höstens utgivning – biografin Geo Widengren utgiven i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld, den nya delen av Svensk trädgårdshistoria och antologin Med pennan i hand. Forskartorget firar i år sitt 20-årsjubileum och Vitterhetsakademien har deltagit som huvudfinansiär sedan 2009.

  • Synen på trädgården genomgick under 1800- och 1900-talen radikala omvandlingar. Boken Svensk trädgårdshistoria. 1800- och 1900-tal är utgiven av Kungl. Vitterhetsakademien.

    Ny bok om svenska trädgårdar de senaste 200 åren

    Den nya delen i serien Svensk trädgårdshistoria handlar om 1800– och 1900-talen. Under modern tid har intresset för trädgårdsodling ökat liksom samhällets strävan att styra över odlandet med hjälp av parker som föredömen och inrättandet av både institutioner och nya yrkesgrupper. Boken är utgiven av Vitterhetsakademien. I samma serie utkom 2021 Svensk trädgårdshistoria – förhistoria och medeltid.

  • Söndagen den 20 augusti genomförs en temadag om fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott, norr om Upplands Väsby.

    Fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott

    Skånelaholms slott arrangerar en temadag om fåglar i konsten och i naturen söndagen den 20 augusti. Slottet ligger vid sjön Fysingen i Uppland som har ett rikt fågel- och djurliv. Dagen erbjuder vandring, föredrag, utställning, konsert, barnaktiviteter, visningar av slottet, kafé och butik.

  • Utställningen Sångarprinsen öppnar lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Kliv in i Prinsflygeln på Stjernsunds slott och upplev Prins Gustafs liv som till stor del präglades av musiken.

    Ny utställning om Sångarprinsen på Stjernsunds slott

    Utställningen "Sångarprinsen" – om prins Gustaf – invigs lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Familjen Bernadotte ägde Stjernsunds slott 1823–1860 och prinsen vistades på Stjernsund runt 1850. Prins Gustaf, känd som "Sångarprinsen", komponerade bland annat Studentsången. Originalteckningar utförda av prins Gustaf och hans syskon har nyligen donerats till Stjernsunds slott.

Visa mer