Pressmeddelande -
Ny bok om svensk trädgårdshistoria under tidigmodern tid
Alla älskar en trädgård – men varför? I den nya boken Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800 skildrar författarna hur trädgårdarna inte bara var till nytta utan hur de också blev rum för njutning och nöje.
Trädgårdarna får under perioden 1500–1800 platser för rekreation, växthus med exotiska frukter och iscensatta historier med fontäner, utöver produktionen av grönsaker och frukt. I högreståndsmiljöerna och för borgerligheten blir trädgården en statussymbol. Under denna tid fördjupar och specialiserar forskaren den vetenskapliga kunskapen kring trädgården, särskilt under upplysningen, och trädgårdsmästaren och trädgårdsarkitekten förkroppsligar den nya kunskapen. Vardagens kvinnor och andra trädgårdsarbetare skapar de breda folklagrens kålgårdar och övriga odlingar, som under den här tiden blir mer varierade. Det är nu trädgården – som vi känner den – träder fram, intimt förknippad med våra behov av nytta, mening och skönhet.
Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800 är den sista delen i trebandverket Svensk trädgårdshistoria.
Svensk trädgårdshistoria i tre delar
Med Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800 (2025) är trebandsverket Svensk trädgårdshistoria, som behandlar svensk trädgårdsodling från förhistorien och in i vår tid, komplett. De två andra delarna är Svensk trädgårdshistoria. Förhistoria och medeltid (2021) och Svensk trädgårdshistoria. 1800- och 1900-tal (2023).
Svensk trädgårdshistoria är den första vetenskapliga sammanställningen av hur det svenska trädgårdsodlandet har utvecklats från förhistorien fram till i dag. Historiska översikter som dessa tre band är viktiga för förståelsen av trädgårdens roll i vårt samhälle. Trädgårdsodlande har inneburit arbete och försörjning utifrån naturens förutsättningar, men det avslöjar också normer, värderingar och livsvillkor i de större samhällsprocesserna. Allt detta berättar de sammanlagt tolv forskarna och författarna om på totalt 1200 sidor.
Serien är utgiven i samarbete med Kungl. Skogs- och lantbruksakademien och med stöd från C.F. Lundströms stiftelse och Stiftelsen Lagersberg.
Medverkande författare Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800
Åsa Ahrland är hortonom, docent i agrarhistoria och universitetslektor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Maria Flinck är trädgårdsantikvarie, författare och hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
Jens Heimdahl är docent i geoarkeologi och forskar kring forntida trädgårdar och äldre växtbruk.
Bokinfo Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800
ISBN: 978-91-88763-63-1
ISSN: 0083-6788
Antal sidor: 496
Utgivning: Mars 2025
Typ av verk: Hårdband
Serie: Historiska serien 42
Pris: 489 kr inkl. moms
Distribution via Eddy.se. Beställ här.
För ytterligare information, kontakta:
Ulrika Gustafsson, publikationsansvarig, redaktör, Kungl. Vitterhetsakademien, ulrika.gustafsson@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.