Gå direkt till innehåll

Regioner: Kalmar

Gamleby tingshus, Västervik, och Ängsö Slott, Västerås, är två byggnadsverk av stort kulturhistoriskt värde som har tilldelats medel av Vitterhetsakademien. Foto: Kalmar läns museum och Westmannastiftelsen.

Vitterhetsakademien delar ut 23 miljoner till svensk kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har beviljat medel ur Lars Lawskis fond för kulturmiljövårdande insatser av kulturhistoriska byggnadsverk. Sexton projekt som bedöms ha stort kulturhistoriskt värde och som alla är tillgängliga för allmänheten har tilldelats totalt 23 miljoner kronor med syfte att främja svensk kulturmiljövård.

Vitterhetsakademien utlyser akademiforskartjänster inom humaniora och samhällsvetenskap.

Vitterhetsakademien utlyser akademiforskartjänster inom humaniora och samhällsvetenskap

Kungl. Vitterhetsakademien utlyser akademiforskartjänster för disputerade forskare inom humaniora och samhällsvetenskap inom ämnesområdena rättsvetenskapen i klimatomställningen, kognition – språk och estetik samt medeltidsstudier – nytolkningar, bildbruk och kulturmöten. Med satsningen vill Vitterhetsakademien stärka forskningen inom de utvalda områdena.

Den planerade invigningen blev en symbolisk invigning av kulturreservatet Stensjö by. Landshövdingen i Kalmar län, Peter Sandwall, provar sina färdigheter att slå med lie under överinseende av tillsyningsman Hans Nilsson. Foto: Frida Persson

Landshövdingen fick lära sig slå med lie i kulturreservatet Stensjö by

Landshövdingen i Kalmar län, Peter Sandwall, besökte på tisdagen det årsgamla kulturreservatet Stensjö by. På plats var även Peter Gillgren, Kungl. Vitterhetsakademiens preses, och Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn. Tillsammans deltog de i en liten men symboliskt viktig invigningsceremoni av länets första kulturreservat där just nu en kurs i lieslåtter pågår.

Den nya antologin "In i ordens domäner. Anna Rydstedts liv och diktning"  handlar om poeten Anna Rydstedt.

Ny antologi om poeten Anna Rydstedt

I den nya antologin "In i ordens domäner. Anna Rydstedts liv och diktning" belyser de sjutton medverkande författarna olika aspekter av poeten Anna Rydstedt författarskap. Öländska Anna Rydstedt tillhör efterkrigstidens betydande svenska poeter och var en säregen och unik röst i det poetiska landskapet. Hennes mångfacetterade diktning är fortfarande aktuell.

På kulturreservatet Stensjö by ska besökaren få en bild av hur en skogsby i Småland fungerade runt sekelskiftet 1900. Vitterhetsakademien är förvaltare och Länsstyrelsen tillsynsmyndighet. Foto: Urban Wedin.

Unik småländsk by blir kulturreservat

Stensjö by, norr om Oskarshamn, har ombildats till kulturreservat och blir därmed det första i Kalmar län. På så sätt har Vitterhetsakademien, som äger marken, tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar säkrat det långsiktiga skyddet för den småländska byn och dess marker. Odlingsmarkerna och bebyggelsen ska skötas så att de ger en bild av hur en skogsby i Småland fungerade vid sekelskiftet 1900.

Europas Akademier uppmanar till excellens, rättvisa och öppenhet i implementeringen av Horizon Europe

I ett uttalande till Europeiska kommissionen betonar ALLEA (All European Academies) vikten av att implementeringen av det kommande Europeiska ramprogrammet för forskning Horizon Europe fokuserar på excellence, rättvisa och öppenhet. Vitterhetsakademien har aktivt bidragit i arbetet med ALLEA:s utlåtande och i juni 2018 samlades en arbetsgrupp inom ALLEA i Stockholm med Akademien som värd.

Restaureringen av ruinerna S:t Knuts kapell och fornborgen Gråborg på Öland har nu avslutats.

S:t Knuts kapell och Gråborg redo för framtiden

Nu återinvigs fornborgen Gråborg och S:t Knuts kapell på Öland. Lagom till sommaren är restaureringen färdig. Hårda vintrar och växtlighet hade skadat de båda ruinerna som hör till Ölands stora sevärdheter. Restaureringen inleddes sommaren 2018 enligt ett förslag som upprättats av byggnadsantikvarien Jan Westergren vid Kalmar läns museum och godkänts av Länsstyrelsen i Kalmar.

Konsthistorikern Lena Liepe, professor vid Linnéuniversitetet, är årets Gad Rausings pristagare.

Gad Rausings pris på 1,5 miljon kronor tilldelas konsthistoriker Lena Liepe

Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning tilldelas 2019 professor Lena Liepe, Linnéuniversitetet, för hennes banbrytande och djuplodande studier av den nordiska medeltidskonsten. Priset kommer att delas ut vid Kungl. Vitterhetsakademiens årshögtid 20 mars. Prissumman är 1 500 000 kronor.

Gråborgs kvarn är en av två godkända kvarnar av Ölands 356 kvarnar.

Kvarnen i Borgs by visas på Kvarndagen

Av Ölands alla kvarnar är det bara två som är i brukbart skick. Om vindarna är tillräckligt starka kommer kvarnen att vara igång under Kvarndagen på söndag 7 oktober kl 11-14.

Hårda vintrar och växtlighet har skadat S:t Knuts kapell i Borgs by på Öland. Nu ska kapellet och fornborgen Gråborg restaureras för att rädda de stora kulturhistoriska värdena. Foto: Jan Westergren

Ölands äldsta fornborg och S:t Knuts kapell ska räddas

Hårda vintrar och växtlighet har skadat de unika ruinerna Gråborg och S:t Knuts kapell på Öland. Nu ska ruinerna renoveras så att framtida generationer kan uppleva dem på samma sätt som vi gör i dag. Ruinerna uppfördes redan under folkvandringstiden och har ett stort kulturhistoriskt värde. Kungl. Vitterhetsakademien, som äger ruinerna, genomför nu omfattande restaureringsarbeten.

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige