Gå direkt till innehåll

Ämnen: Evenemang

Författarsamtal om heliga Birgitta, konst och vetenskap i tidigmodern tid och kulturpolitik på Vitterhetsakademiens bibliotek under Stockholms bokhelg. Dessutom presentation av kvinnliga bokägare genom fyra sekler, visningar av magasin och bokbord.

Vitterhetsakademien deltar i Stockholms bokhelg

Vitterhetsakademien deltar tillsammans med Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Stockholms bokhelg lördagen den 18 maj. Författarsamtal om aktuella böcker, visningar i de underjordiska arkiven och bokbord. Plats: Östra stallet, Vitterhetsakademiens bibliotek, Storgatan 43.

Föredrag: Preses Peter Gillgren berättar om Vitterhetsakademiens verksamhet från 1753 till i dag. Föredraget äger rum lördag den 30 september på Konstakademien.  Foto: Sören Andersson, Stockholms universitet.

Föredrag: Vitterhetsakademien från 1753 till i dag

Föredrag om Vitterhetsakademien i det akademiska landskapet, från de litterära pristävlingarna på 1700-talet till 2000-talets satsningar på bland annat trädgårds- och fotohistoria, klimat- och medeltidsforskning samt symposier, stipendier och – än idag – prisutdelningar. Med preses Peter Gillgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, lördag 30/9 kl. 13 på Konstakademien.

Forskartorget firar 20 år. Författarna och forskarna Elena Balzamo, Per-Arne Bodin, Åsa Klintborg Ahlklo, Göran Larsson, Catharina Nolin och Inger Olausson deltar i Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa.

Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

Vitterhetsakademiens program på Forskartorget lyfter i år fram tre aktuella titlar ur höstens utgivning – biografin Geo Widengren utgiven i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld, den nya delen av Svensk trädgårdshistoria och antologin Med pennan i hand. Forskartorget firar i år sitt 20-årsjubileum och Vitterhetsakademien har deltagit som huvudfinansiär sedan 2009.

Söndagen den 20 augusti genomförs en temadag om fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott, norr om Upplands Väsby.

Fåglar i konsten och i naturen på Skånelaholms slott

Skånelaholms slott arrangerar en temadag om fåglar i konsten och i naturen söndagen den 20 augusti. Slottet ligger vid sjön Fysingen i Uppland som har ett rikt fågel- och djurliv. Dagen erbjuder vandring, föredrag, utställning, konsert, barnaktiviteter, visningar av slottet, kafé och butik.

Utställningen Sångarprinsen öppnar lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Kliv in i Prinsflygeln på Stjernsunds slott och upplev Prins Gustafs liv som till stor del präglades av musiken.

Ny utställning om Sångarprinsen på Stjernsunds slott

Utställningen "Sångarprinsen" – om prins Gustaf – invigs lördagen den 17 juni på Stjernsunds slott. Familjen Bernadotte ägde Stjernsunds slott 1823–1860 och prinsen vistades på Stjernsund runt 1850. Prins Gustaf, känd som "Sångarprinsen", komponerade bland annat Studentsången. Originalteckningar utförda av prins Gustaf och hans syskon har nyligen donerats till Stjernsunds slott.

Vitterhetsakademien och Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek bjuder på ett välfyllt bokhelgsprogram lördagen den 13 maj. Fri entré – välkomna!

Stockholms bokhelg på Vitterhetsakademiens bibliotek

Vitterhetsakademien deltar tillsammans med Riksantikvarieämbetes arkiv och bibliotek i Stockholms bokhelg. Programmet innehåller författarsamtal och bokpresentationer av aktuell utgivning samt visningar av bibliotekets magasin. Fri entré.

Vid divertissementet på Stjernsunds slott lördagen den 6 maj framförs musik av bland andra prins Gustaf "Sångarprinsen".

Musikaliskt divertissement på Stjernsunds slott

Det musikaliska divertissementet "Om och av prinsar och prinsessor" genomförs på Stjernsunds slott, Askersund, lördagen den 6 maj kl. 16 med anledning av det kungliga jubileumsåret 2023. Anna Wikblom och Lars-Ove Eriksson framför musik av bland andra prins Gustaf "Sångarprinsen". Tal av Karin Helander, ständig sekreterare i Kungl. Vitterhetsakademien.

Forskarna och författarna Peter Gillgren, Bo Lindberg, Jeff Werner och Johan Höglund medverkar med korta föredrag på Forskartorget på årets Bokmässa i Göteborg.

Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på Bokmässan

Vitterhetsakademiens programpunkter på Forskartorget på årets Bokmässa lyfter fram tre aktuella titlar ur vår utgivning – om den akademiska avhandlingens historia, konsthistorikern Felix Horb och föreställningar av ras i Sverige under 200 år. Vitterhetsakademien är tillsammans med Riksbankens Jubileumsfond huvudarrangör av Forskartorget.

Välkomna till Stjernsunds slott och barnveckan i juli då prinsessan Lotta är på plats. Foto: Pernilla Gäverth.

Barnveckan med prinsessan Lotta på Stjernsunds slott

Slottsvisning, dans i parken och sagostund på prins Augusts punschveranda. Under barnveckan 2022 bjuder Stjernsunds slott in till barnvisningar och andra barnaktiviteter tillsammans med prinsessan Lotta.

Musikens skyddshelgon Santa Cecilia av Guido Reni (beskuren bild). Källa: Wikimedia Commons.

Föredrag: 2 500 år av musikaliskt kulturarv

Vitterhetsakademiens ledamot Lars Berglund, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet, håller den 11 december föredraget "2500 år av musikaliskt kulturarv: från Sapfo till KVAST". Lars Berglund presenterar en exposé över europeisk musik under 2500 år för att visa vad som förändrats och vad som bestått över denna långa tidsperiod. Lisa Ullén deltar i föredraget med pianoimprovisationer.

Vitterhetsakademien är huvudarrangör av Forskartorget på Bokmässan och deltar med flera egna programpunkter som tar upp aktuell forskning och bokutgivning.

Grönt kulturarv och 1600-talskartor – Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

Vitterhetsakademien är tillsammans med Riksbankens Jubileumsfond huvudarrangör av Forskartorget på årets Bokmässa i Göteborg. Forskartorget är Bokmässans största arena för populärvetenskap där framstående forskare presenterar de senaste forskningsrönen. Vitterhetsakademien deltar med fyra egna programpunkter som bland annat handlar om det gröna kulturarvet och 1600-talskartor.

Det nya orangeriet på Stjernsunds slott invigs lördagen den 12 juni 2021. Orangeriet ska användas för utställningar och vinterförvaring av växter. Foto: Pernilla Gäverth.

Invigning av orangeriet på Stjernsunds slott

Stjernsunds slott har återigen ett orangeri. Det nya orangeriet, som ska användas för utställningar, museiverksamhet och vinterförvaring av växter invigs lördagen den 12 juni. Slottet hade under 1800-talet orangerier för exotiska växter, dessa försvann i samband med restaureringar på 1960-talet.

Julmarknad på Skånelaholms slott söndagen den 15 december 2019.

Julmarknad på Skånelaholms slott

Söndagen den 15 december öppnar Skånelaholms slott upp för traditionell julmarknad med hemgjorda delikatesser, lokalt hantverk, spökvisningar av slottet och visningar av Skånela kyrka, chokladprovning, ponnyridning i slottsparken och slottskafé.

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige