Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Vitterhetsakademien är huvudarrangör av Forskartorget på Bokmässan och deltar med flera egna programpunkter som tar upp aktuell forskning och bokutgivning.

Grönt kulturarv och 1600-talskartor – Vitterhetsakademiens program på Forskartorget på årets Bokmässa

Vitterhetsakademien är tillsammans med Riksbankens Jubileumsfond huvudarrangör av Forskartorget på årets Bokmässa i Göteborg. Forskartorget är Bokmässans största arena för populärvetenskap där framstående forskare presenterar de senaste forskningsrönen. Vitterhetsakademien deltar med fyra egna programpunkter som bland annat handlar om det gröna kulturarvet och 1600-talskartor.

Boken "Gerd Enequist. En pionjär i byxkjol" berättar historien om en hängiven forskare och en kvinnlig förebild inom akademin.

Ny bok om Gerd Enequist – Uppsala universitets första kvinnliga professor

Boken "Gerd Enequist. En pionjär i byxkjol" av Gunnel Forsberg berättar historien om en hängiven forskare och en kvinnlig förebild inom akademin. När Gerd Enequist utsågs till professor i kulturgeografi 1949 blev hon samtidigt Uppsala universitets första kvinnliga professor. Som ämnesföreträdare hade hon en avgörande roll i framväxten av den moderna kulturgeografin i Sverige.

Jesper Blid mottar Augustus Lerstens stipendium 2021 som delas ut för allra första gången. Jesper Blid tilldelas 100 000 kronor för att studera och arbeta med publikationen av byggnaden Oikoi i Labraunda i Turkiet.

Jesper Blid är den förste mottagaren av Augustus Lerstens stipendium

Fil.dr Jesper Blid, Das Institut für Kulturgeschichte der Antike (IKAnt) vid Österreichische Akademie der Wissenschaften, har tilldelats Augustus Lerstens stipendium för 2021. Stipendiet delas ut för första gången efter en generös donation till Kungl. Vitterhetsakademien av Augustus Lersten, Storbritannien.

Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien. Foto: Clément Morin.

Jens Rydgren ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

Kungl. Vitterhetsakademien har valt in Jens Rydgren, ​professor i sociologi vid Stockholms universitet, som arbetande ledamot. Jens Rydgrens forskning har till stor del rört sig inom området politisk sociologi och har bland annat behandlat etniska konflikter, främlingsfientlighet, nationalism och framväxten av högerradikala partier.

Den planerade invigningen blev en symbolisk invigning av kulturreservatet Stensjö by. Landshövdingen i Kalmar län, Peter Sandwall, provar sina färdigheter att slå med lie under överinseende av tillsyningsman Hans Nilsson. Foto: Frida Persson

Landshövdingen fick lära sig slå med lie i kulturreservatet Stensjö by

Landshövdingen i Kalmar län, Peter Sandwall, besökte på tisdagen det årsgamla kulturreservatet Stensjö by. På plats var även Peter Gillgren, Kungl. Vitterhetsakademiens preses, och Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn. Tillsammans deltog de i en liten men symboliskt viktig invigningsceremoni av länets första kulturreservat där just nu en kurs i lieslåtter pågår.

Inget land i världen har genomfört ett så systematiskt kartarbete som lantmätarna i Sverige gjorde under första hälften av 1600-talet. Boken "Sveriges kartor och lantmätare 1628 till 1680. Från idé till tolvtusen kartor" visar hur arbetet gick till.

Ny bok om Sveriges unika och storslagna kartarbete under 1600-talet

Den nya boken "Sverige kartor och lantmätare 1628 till 1680. Från idé till tolvtusen kartor" är den första övergripande studien av 1600-talets systematiska geometriska kartering. Författaren Clas Tollin ger en samlad beskrivning av karteringens förlopp, hur arbetet framskred i olika delar av landet och vilka områden som blev utan kartor.

Det nya orangeriet på Stjernsunds slott invigs lördagen den 12 juni 2021. Orangeriet ska användas för utställningar och vinterförvaring av växter. Foto: Pernilla Gäverth.

Invigning av orangeriet på Stjernsunds slott

Stjernsunds slott har återigen ett orangeri. Det nya orangeriet, som ska användas för utställningar, museiverksamhet och vinterförvaring av växter invigs lördagen den 12 juni. Slottet hade under 1800-talet orangerier för exotiska växter, dessa försvann i samband med restaureringar på 1960-talet.

I en allt varmare värld har fröer blivit en global angelägenhet. Den nya boken "Seedways. The circulation, control and care of plants in a warming world" handlar om det ömsesidiga beroendet mellan människan och fröer.

Ny bok om sambandet mellan människan och fröer

Att samla, spara, ta hand om samt säkra tillgången på olika fröer är en global angelägenhet i en värld med accelererande klimatförändringar, expansionen av monokultur och därigenom förlust av biologisk mångfald. Den nya boken Seedways. The circulation, control and care of plants in a warming world handlar om frön i ett såväl historiskt som samtida perspektiv.

Erika Weiberg, Uppsala universitet, tilldelas det Rettigska priset vid Kungl. Vitterhetsakademiens årshögtid den 19 mars.

Uppsalaforskaren Erika Weiberg tilldelas Rettigska priset

Erika Weiberg, Uppsala universitet, tilldelas det Rettigska priset för sin forskning kring hur miljö- och klimatförändringar påverkar samhällsutveckling och socioekonomiska strukturer. Prissumman är 250 000 kronor. Priset uppmärksammas vid Kungl. Vitterhetsakademiens högtidssammankomst den 19 mars.

Visa mer

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige