Gå direkt till innehåll
Boken "Gerd Enequist. En pionjär i byxkjol" berättar historien om en hängiven forskare och en kvinnlig förebild inom akademin.
Boken "Gerd Enequist. En pionjär i byxkjol" berättar historien om en hängiven forskare och en kvinnlig förebild inom akademin.

Pressmeddelande -

Ny bok om Gerd Enequist – Uppsala universitets första kvinnliga professor

Gerd Enequist. En pionjär i byxkjol av Gunnel Forsberg

När Gerd Enequist utsågs till professor i kulturgeografi 1949 blev hon samtidigt Uppsala universitets första kvinnliga professor. Hon hade som ämnesföreträdare en avgörande roll i framväxten av den moderna kulturgeografin i Sverige och Gerd kallade sig själv en ”geograf ut i fingerspetsarna”.

Författaren Gunnel Forsberg, professor emeritus i kulturgeografi vid Stockholms universitet, har med hjälp av Gerd Enequists eget arkiv till stora delar låtit henne själv berätta sin historia. Fram träder bilden av en hängiven forskare och visionär, en samhällsförbättrare som var trogen sina ideal, lojal i sina vänskapsrelationer och med ett stort personligt engagemang. Men där finns också stråk av svärta som kom att prägla såväl hennes privata som offentliga liv.

Trots att Gerd Enequist blev en kvinnlig förebild inom akademin ville hon själv bli ihågkommen som geograf, inte som kvinna, och hon var angelägen om att hennes historia inte skulle användas i fel sammanhang.

Boken ger en inblick i den akademiska världen med ämnesstrider och spänningar, men speglar också delar av 1900-talets historia med nedslag i krigstid och kvinnlig luftbevakningstjänst.

Bokserien Lärda i Sverige ges ut av Kungl. Vitterhetsakademien i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld.

Fakta om boken
315 sidor, inbunden
Utgivningsdatum: 8 juli 2021
Pris: ca 300 kr inkl. moms 
Serie: Lärda i Sverige
ISBN 978-91-98624-84-7 
Omslagsbild John Eyre

För ytterligare information eller recensionsexemplar kontakta:
Ulrika Gustafsson, redaktör, Kungl. Vitterhetsakademien, ulrika.gustafsson@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Kristina Lund

Kristina Lund

Presskontakt Informationsansvarig 08-440 42 86

Relaterat innehåll

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige