Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mat, dryck

Synen på trädgården genomgick under 1800- och 1900-talen radikala omvandlingar. Boken Svensk trädgårdshistoria. 1800- och 1900-tal är utgiven av Kungl. Vitterhetsakademien.

Ny bok om svenska trädgårdar de senaste 200 åren

Den nya delen i serien Svensk trädgårdshistoria handlar om 1800– och 1900-talen. Under modern tid har intresset för trädgårdsodling ökat liksom samhällets strävan att styra över odlandet med hjälp av parker som föredömen och inrättandet av både institutioner och nya yrkesgrupper. Boken är utgiven av Vitterhetsakademien. I samma serie utkom 2021 Svensk trädgårdshistoria – förhistoria och medeltid.

Svensk trädgårdshistoria är en kulturhistorisk studie av trädgårdens historia – från förhistorisk tid fram till år 1500.

Ny bok om den svenska trädgårdens kulturhistoria

Svensk trädgårdshistoria – förhistoria och medeltid är det första bandet av tre i en kulturhistorisk studie av trädgårdens historia i Sverige. Med hjälp av arkeologiska fynd, lämningar av växter och skriftliga källor får vi följa människans villkor och möjligheter till samverkan med naturen, från förhistorisk tid genom medeltiden fram till år 1500.

Julmarknad på Skånelaholms slott söndagen den 15 december 2019.

Julmarknad på Skånelaholms slott

Söndagen den 15 december öppnar Skånelaholms slott upp för traditionell julmarknad med hemgjorda delikatesser, lokalt hantverk, spökvisningar av slottet och visningar av Skånela kyrka, chokladprovning, ponnyridning i slottsparken och slottskafé.

Gråborgs kvarn är en av två godkända kvarnar av Ölands 356 kvarnar.

Kvarnen i Borgs by visas på Kvarndagen

Av Ölands alla kvarnar är det bara två som är i brukbart skick. Om vindarna är tillräckligt starka kommer kvarnen att vara igång under Kvarndagen på söndag 7 oktober kl 11-14.

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige