Gå direkt till innehåll
Söndagen den 15 maj slår Stjernsunds slott upp portarna och hälsar besökarna välkomna igen.
Söndagen den 15 maj slår Stjernsunds slott upp portarna och hälsar besökarna välkomna igen.

Pressmeddelande -

Stjernsunds slott öppnar för säsongen – med café i ny regi

Söndagen den 15 maj öppnar Stjernsunds slott för säsongen. I år drivs Stjernsunds slottscafé i ny regi.

Välkommen att följa med på visning av slottet, besöka butik och café eller promenera i den engelska parken med utsikt över Vättern och sjön Alsen. Förutom de vanliga visningarna kan sommarens besökare ta del av temavisningar i parken och barnvisningar och inte minst visningen Salongsliv som avslutas med kaffe och Augusta Cassels kakor i slottsköket.

Stjernsunds slottscafé i ny regi – Emma och Emma har tagit över


Emma Lind och Emma Westman (bilden) har tagit över driften av det uppskattade caféet som ligger intill slottet och vid sjön Alsens strand. Krögarduon driver sedan tidigare Bowlingverket i Askersund.

– Vi ser fram emot att driva caféet och har många idéer för verksamheten. Vi kommer att samarbeta med Stjernsunds gård, som till exempel har fina ägg med smak av platsen, men även med andra lokala företag i Askersunds kommun. Vi satsar på lunch och café i första hand men även på catering, bröllop och specialkvällar. Vi gillar bra service och hemlagad mat med fokus på lokala råvaror, säger Emma Lind och Emma Westman. 

– Vi är ett steg närmare att utveckla Stjernsunds slott till ett kulturhistoriskt besöksmål av rang. Slottet, caféet och gården utgör tillsammans ett fint utbud, säger Ulrika Mebus, fastighetschef på Kungl. Vitterhetsakademien. 

Öppettider
15 maj– 26 juni har slottet öppet torsdag–söndag med visningar kl. 11, 12, 14 och 15. Slottsbutiken har ett noga utvalt och till viss del unikt sortiment, som kopior av föremål i slottet och trädgårdsföremål. Butik och café har öppet dagligen (15 maj–31 augusti).
Se Vitterhetsakademiens hemsida för mer information. 

Fakta
Stjernsunds slott ligger strax söder om Askersund, på en udde i sundet som förbinder sjön Alsen med Vättern. 1700-talsslottet har en sällsynt välbevarad inredning från mitten av 1850-talet då familjen Bernadotte ägde slottet. Fru Augusta Cassel var slottets sista privata ägare och testamenterade slottet till Kungl. Vitterhetsakademien 1951. Stjernsunds slott med park förklarades som byggnadsminne 1965.

För mer information kontakta tillsynsperson Elisabet Lagerström, elisabet.lagerstrom@vitterhetsakademien.se, 070-679 32 31.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Kristina Lund

Kristina Lund

Presskontakt Informationsansvarig 08-440 42 86

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige