Gå direkt till innehåll
Peter Gillgren berättar om konsthistorikern Felix Horb. Boken är utgiven av Bokförlaget Langenskiöld i samarbete med Vitterhetsakademien.
Peter Gillgren berättar om konsthistorikern Felix Horb. Boken är utgiven av Bokförlaget Langenskiöld i samarbete med Vitterhetsakademien.

Pressmeddelande -

Ny bok om konsthistorikern Felix Horb

Felix Horb. Konsthistoriska prövningar av Peter Gillgren

Konsthistorikern Felix Horb (1890–1958) växte upp i Prag och tillhörde avantgardekretsarna kring Franz Kafka. Han studerade konstvetenskap i Wien och var under många år verksam där. 1939 kom han som flykting till Sverige. I skuggan av de stora världshändelserna och utan fast akademisk förankring studerade han renässansmåleri och debatterade med flera av tidens mest kända konsthistoriker. Han var en centraleuropeisk intellektuell som fann sin egen väg genom svåra prövningar både professionellt och privat.

Felix Horb ingick i en krets framstående konsthistoriker i Wien men tvingades 1938 fly undan den tyska annekteringen och nazismen. I sitt nya hemland Sverige blev Horb så småningom ansvarig för Stockholms universitets konstsamling men han blev aldrig del av det svenska konstvetenskapliga etablissemanget. Hans skrifter liksom brevväxlingen med kollegorna från ungdomen och bland andra Erwin Panofsky visar att han var en teoretiskt medveten och avancerad forskare, vars synpunkter vann respekt hos tidens ledande namn inom konstvetenskapen.

– Felix Horb hade ett ovanligt och spännande förhållningssätt till konstens historia. Efter kriget tog han kontakt både med andra flyktingar runt om i världen och med personer som blev kvar och samarbetade med nazisterna i Wien. När jag hittade pärmarna med hans korrespondens i en gammal träsoffa på en vind förstod jag att det fanns material för en hel biografi, säger Peter Gillgren.

Berättelsen om Felix Horb är en illustration av hur förföljelse, flykt och förlust av ett hemland kan ödelägga en lovande forskarkarriär – men samtidigt också ett porträtt av en person vars vetenskapliga glöd aldrig mattades av.

Porträtt av Felix Horb av konstnären Friedrich Feigl, 1909, Stockholms universitets konstsamlingar. Konstnären är framför allt känd för sitt porträtt av Franz Kafka, det enda bevarade porträttet från hans livstid.

Peter Gillgren är professor i konstvetenskap på Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet. Han forskar om renässansens och barockens konst samt om konstvetenskaplig teori och ämneshistoria. Peter Gillgren är preses och ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.

Bokserien Lärda i Sverige ges ut av Kungl. Vitterhetsakademien i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld. Tidigare böcker i serien.

Fakta om boken
216 sidor
Inbunden och e-bok
Utgivningsdatum: 31 oktober 2022
Pris: ca 290 kr inkl. moms (inbunden bok)
Serie: Lärda i Sverige
ISBN: 978-91-987439-4-4
Omslagsbild: John Eyre

Föredrag på Forskartorget

Se det inspelade föredraget Vem var Felix Horb? som Peter Gillgren höll på Bokmässan i Göteborg 2022.

Prenumerera på Vitterhetsakademiens boknyheter här.

För ytterligare information eller recensionsexemplar kontakta:
Ulrika Gustafsson, redaktör, Kungl. Vitterhetsakademien, ulrika.gustafsson@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Ulrika Gustafsson

Ulrika Gustafsson

Redaktör, projektledare 08-4404280

Relaterat innehåll

Ny biografi om pionjären Greta Arwidssons liv som professor i arkeologi och kvinna inom akademin

Ny biografi om pionjären Greta Arwidssons liv som professor i arkeologi och kvinna inom akademin

Den nya biografin "Forngreta" berättar om pionjären Greta Arwidsson – 1963 valdes hon in i Kungl. Vitterhetsakademien som första kvinnliga svenska ledamot. Några år tidigare, 1956, hade hon utsetts till Sveriges första kvinnliga professor i arkeologi vid Stockholms högskola. Som landsantikvarie på Gotland blev hon känd för sitt stora engagemang för fornvården och fick smeknamnet "Forngreta".

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige