Gå direkt till innehåll
Ny biografi om pionjären Greta Arwidssons liv som professor i arkeologi och kvinna inom akademin

Pressmeddelande -

Ny biografi om pionjären Greta Arwidssons liv som professor i arkeologi och kvinna inom akademin

Greta Arwidsson (1906–1998) var pionjär och föregångare – 1963 valdes hon in i Kungl. Vitterhetsakademien som första kvinnliga svenska ledamot. Några år tidigare, 1956, hade hon utsetts till Sveriges första kvinnliga professor i arkeologi - av tradition ett ämne dominerat av män - vid Stockholms högskola. Som landsantikvarie på Gotland blev hon känd för sitt stora engagemang för fornvården och fick smeknamnet "Forngreta". 

I den nya biografin Forngreta. En biografi om Greta Arwidsson, den första kvinnan som blev landsantikvarie och professor i arkeologi berättar Birgit Arrhenius om en kvinnlig forskares liv i den akademiska världen under förra seklet: om Greta Arwidssons tid som student, om arbetet som arkeolog vid utgrävningarna av pålbyggnaden i Alvastra, vikingastaden Birka och de rika båtgravarna vid Valsgärde, om privatliv och vänskaper inom och utanför det akademiska livet. 

Författaren Birgit Arrhenius är professor emerita i laborativ arkeologi. Hon var både kollega och vän med Greta Arwidsson. Birgit Arrhenius har arbetat som avdelningschef vid dåvarande Tekniska avdelningen vid Historiska museet och från 1986 som professor vid Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet. Hon är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Vitterhetsakademien.

– Greta Arwidsson betydde mycket för mig personligen, hon visade att det var möjligt att ha arkeologi som yrke, säger Birgit Arrhenius.

Boken är utgiven av Bokförlaget Langenskiöld som ger ut Vitterhetsakademiens klassikerserie Lärda i Sverige  (tidigare Svenska lärde). Tidigare böcker i serien är Analys & Engagemang av Olof Ruin och Emil Hildebrand av Erik Norberg. 

Förlagets pressmeddelande finns här.

För ytterligare information kontakta:

Jenni Hjohlman, publikationsansvarig, Kungl. Vitterhetsakademien, jenni.hjohlman@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien instiftades av drottning Lovisa Ulrika 1753 och har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Jenni Hjohlman

Jenni Hjohlman

Akademisekreterare 08-440 42 80

Relaterat innehåll

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige