Gå direkt till innehåll
"Hummer såppa, citron mos, morots tårta och fylda äplen". Ulrika Eleonora Muncks receptsamling från sent 1700-tal ges ut som faksimil tillsammans med texter av konstvetaren Karin Sidén.
"Hummer såppa, citron mos, morots tårta och fylda äplen". Ulrika Eleonora Muncks receptsamling från sent 1700-tal ges ut som faksimil tillsammans med texter av konstvetaren Karin Sidén.

Pressmeddelande -

Ny bok - 250 år gammal receptsamling från Skånelaholms slott

Griljerad oxbringa, inlagda senapspäron, mandeltårta och pepparkakor - det är några av de rätter och bakverk som finns med den handskrivna receptsamlingen som nu ges ut som bok. 

Receptsamlingen, från omkring 1770-1780, har tillhört biskopsfrun Ulrika Eleonora Munck och bär titeln Kok Bok. Den innehåller 116 recept på bakverk, konfekt, pastejer, såser, soppor och andra maträtter och är tidstypisk för en kategori handskrivna kokböcker som författades av adelns och borgerskapet kvinnor i 1700-talets Sverige. 

Det var när konstvetaren Karin Sidén grävde i arkiven på Skånelaholms slott för ett tiotal år sedan som hon gjorde ett oväntat fynd: 

– I ett bokskåp, inkilad mellan ett stort antal särtryck från 1600-talet och framåt, hittade jag en flera hundra år gammal, tidigare helt okänd receptsamling. Att hitta receptsamlingen väckte min nyfikenhet över det oupptäckta och svunna tiders livsöden och vardagsliv. Recepten ger en spännande inblick i en svunnen tids kokkonst, säger Karin Sidén. 

Boken Kok Bok. Ulrika Eleonora Muncks receptsamling på Skånelaholm är illustrerad med köksscener och stilleben från sent 1700-tal av konstnären Pehr Hilleström samt köksinteriörer från Skånelaholm. Ett antal recept är transkriberade för att underlätta för den som vill prova på att tillaga något ur boken. 

Den handskrivna kokboken tillhör nu den Rettigska samlingen på Skånelaholms slott och ges här ut som faksimil tillsammans med texter av Karin Sidén. 

Karin Sidén är docent i konstvetenskap, ledamot av Kungl. Vitterhetsakademien och sedan 2012 verksam som överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde. Karin Sidén har publicerat sig rikligt och gett ut ett flertal böcker och artiklar om både historisk och samtida konst. År 2008 var hon medförfattare och redaktör för boken Skånelaholm. Ett gods i Uppland som gavs ut av Vitterhetsakademien. 

Skånelaholms slott, beläget vid sjön Fysingen nära Upplands Väsby, är ett 1600-talsslott som på 1960-talet donerades till Kungl. Vitterhetsakademien för att det skulle ”bevaras i orubbat skick såsom kulturminnesmärke”. Herbert Rettig blev den sista privata ägare och slottet rymmer idag konsthantverk, konst, böcker, möbler och allmogeföremål som han samlade in. 

Beställ boken här

För ytterligare information och recensionsexemplar kontakta:

Jenni Hjohlman, publikationsansvarig, Kungl. Vitterhetsakademien, jenni.hjohlman@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kungl. Vitterhetsakademien instiftades av drottning Lovisa Ulrika 1753 och har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på vår hemsida.

Kontakter

Jenni Hjohlman

Jenni Hjohlman

Akademisekreterare 08-440 42 80

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige