Gå direkt till innehåll

Ämnen: Turism

Gamleby tingshus, Västervik, och Ängsö Slott, Västerås, är två byggnadsverk av stort kulturhistoriskt värde som har tilldelats medel av Vitterhetsakademien. Foto: Kalmar läns museum och Westmannastiftelsen.

Vitterhetsakademien delar ut 23 miljoner till svensk kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har beviljat medel ur Lars Lawskis fond för kulturmiljövårdande insatser av kulturhistoriska byggnadsverk. Sexton projekt som bedöms ha stort kulturhistoriskt värde och som alla är tillgängliga för allmänheten har tilldelats totalt 23 miljoner kronor med syfte att främja svensk kulturmiljövård.

Den planerade invigningen blev en symbolisk invigning av kulturreservatet Stensjö by. Landshövdingen i Kalmar län, Peter Sandwall, provar sina färdigheter att slå med lie under överinseende av tillsyningsman Hans Nilsson. Foto: Frida Persson

Landshövdingen fick lära sig slå med lie i kulturreservatet Stensjö by

Landshövdingen i Kalmar län, Peter Sandwall, besökte på tisdagen det årsgamla kulturreservatet Stensjö by. På plats var även Peter Gillgren, Kungl. Vitterhetsakademiens preses, och Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn. Tillsammans deltog de i en liten men symboliskt viktig invigningsceremoni av länets första kulturreservat där just nu en kurs i lieslåtter pågår.

Det nya orangeriet på Stjernsunds slott invigs lördagen den 12 juni 2021. Orangeriet ska användas för utställningar och vinterförvaring av växter. Foto: Pernilla Gäverth.

Invigning av orangeriet på Stjernsunds slott

Stjernsunds slott har återigen ett orangeri. Det nya orangeriet, som ska användas för utställningar, museiverksamhet och vinterförvaring av växter invigs lördagen den 12 juni. Slottet hade under 1800-talet orangerier för exotiska växter, dessa försvann i samband med restaureringar på 1960-talet.

På kulturreservatet Stensjö by ska besökaren få en bild av hur en skogsby i Småland fungerade runt sekelskiftet 1900. Vitterhetsakademien är förvaltare och Länsstyrelsen tillsynsmyndighet. Foto: Urban Wedin.

Unik småländsk by blir kulturreservat

Stensjö by, norr om Oskarshamn, har ombildats till kulturreservat och blir därmed det första i Kalmar län. På så sätt har Vitterhetsakademien, som äger marken, tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar säkrat det långsiktiga skyddet för den småländska byn och dess marker. Odlingsmarkerna och bebyggelsen ska skötas så att de ger en bild av hur en skogsby i Småland fungerade vid sekelskiftet 1900.

Julmarknad på Skånelaholms slott söndagen den 15 december 2019.

Julmarknad på Skånelaholms slott

Söndagen den 15 december öppnar Skånelaholms slott upp för traditionell julmarknad med hemgjorda delikatesser, lokalt hantverk, spökvisningar av slottet och visningar av Skånela kyrka, chokladprovning, ponnyridning i slottsparken och slottskafé.

Restaureringen av ruinerna S:t Knuts kapell och fornborgen Gråborg på Öland har nu avslutats.

S:t Knuts kapell och Gråborg redo för framtiden

Nu återinvigs fornborgen Gråborg och S:t Knuts kapell på Öland. Lagom till sommaren är restaureringen färdig. Hårda vintrar och växtlighet hade skadat de båda ruinerna som hör till Ölands stora sevärdheter. Restaureringen inleddes sommaren 2018 enligt ett förslag som upprättats av byggnadsantikvarien Jan Westergren vid Kalmar läns museum och godkänts av Länsstyrelsen i Kalmar.

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige