Gå direkt till innehåll
Utställningen  La belle époque på Stjernsunds slott visar dräkter från slutet av 1800-talet. Turnyren, en ställning under klänningen som ger intryck av att bäraren har en yppig rumpa, var vanlig i början av perioden. Foto: Mårten Bergqvist
Utställningen La belle époque på Stjernsunds slott visar dräkter från slutet av 1800-talet. Turnyren, en ställning under klänningen som ger intryck av att bäraren har en yppig rumpa, var vanlig i början av perioden. Foto: Mårten Bergqvist

Pressmeddelande -

La belle époque - ny utställning på Stjernsunds slott

Onsdagen den 15 maj öppnar utställningen La belle époque på Stjernsunds slott. Utställningen visar balklänningar, festklänningar och dagdräkter från epoken vid 1800-talets slut. Kläderna är uppsydda av klädskaparen Madeleine Eriksson.

Perioden La belle époque kännetecknas av den framtidstro och kreativa utveckling som rådde i Frankrike under fredsperioden 1871-1914. En period då modet kännetecknades av fantasi och skaparlust.

- Jag är fascinerad av epoken när så mycket hände, modet förändrades under de här decennierna. Dessutom är kläderna så vackra och det är lätt att känna sig kvinnlig i en sådan här klänning, säger Madeleine Eriksson.

Dräkterna passar väl in i 1800-talsmiljön på Stjernsunds slott. Besökare kan under sommaren se utställningen i samband med de ordinarie visningarna av slottet. En del av utställningen finns också i slottsbutiken. Slottet är öppet dagligen från den 15 maj till den 31 augusti.

Lördagen den 18 maj kl 11-16 finns Madeleine Eriksson på plats för att berätta om utställningen och svara på frågor.

Stjernsunds slott är beläget vid Vättern, strax söder om Askersund. Slottet är byggt i stram nyklassicistisk stil med väl bevarade inredningar från 1850-talet då slottet ägdes av den kungliga familjen Bernadotte. 

För ytterligare information kontakta:

Klädskapare Madeleine Eriksson, 072-202 65 31, eller tillsyningsman Elisabet Lagerström, 070-679 32 31.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien instiftades av drottning Lovisa Ulrika 1753 och har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakad.se.

Kontakter

Kristina Lund

Kristina Lund

Presskontakt Informationsansvarig 08-440 42 86

Relaterade event

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien
Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige