Pressmeddelande -
Utlysta stipendier inom Bernadotteprogrammet 2019
Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Musikaliska akademien, Konstakademien, Svenska akademien och Kungl. Gustav Adolfs akademien för svensk folkkultur har sedan 2016 ett gemensamt stipendieprogram med namnet Bernadotteprogrammet. Syftet är att gagna postdoktorala forskare och yngre konstnärliga utövare genom att i organiserad form erbjuda den breda kompetens som de samverkande akademierna besitter.
Inom ramen för Bernadotteprogrammet utlyser Kungl. Vitterhetsakademienför 2019 upp till tre stipendier om 125 000 kr inom Akademiens verksamhetsområde. Stipendiet kan ses som ett initieringsbidrag för att göra det möjligt att söka större forskningsbidrag inriktat på samverkan mellan de olika områden som representeras av de ingående akademierna.
Det föreslagna projektet ska i någon form reflektera minst två av de samverkande akademiernas kompetensområden – exempelvis i möten mellan konstarter och kunskapsformer – och därigenom både utnyttja akademiernas olika kapaciteter och bidra till tvärvetenskaplig utveckling.
Akademiernas stipendiater inom Bernadotteprogrammet bildar ett gemensamt nätverk för utbyten under stipendieåret. Varje projekt skall efter ett år redovisas i en form som överenskommes mellan respektive akademi och dess stipendiater. En synkronisering mellan akademiernas redovisningar kommer att eftersträvas.
Medverkande akademier kommer efter en första intern bedömning och eventuella intervjuer med sökande fatta ett gemensamt beslut om vilka projekt som anses bäst passa inom Bernadotteprogrammet. I förekommande fall fattar därefter respektive Akademis styrelse formellt beslut om stipendierna. Avgörande för bedömningen av ansökan är hur den sökande avser tillvarata och reflektera andra akademiers kompetensområden i sitt projekt.
Behöriga att söka är forskare på postdoktoral nivå som disputerat inom de senaste fem åren.
Ansökan görs senast den 17 januari 2019 på Vitterhetsakademiens hemsida och ska innehålla en kort beskrivning av det tänkta projektet, CV och publikationslista.
Digital ansökan via bifogad länk.
Ämnen
Kungl. Vitterhetsakademien instiftades av drottning Lovisa Ulrika 1753 och har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakad.se.