Gå direkt till innehåll
Handskriften Nordischer Weÿraúch – nordisk rökelse – är en samling andliga dikter från 1690-talet som nu ges ut i kommenterad faksimilutgåva.
Handskriften Nordischer Weÿraúch – nordisk rökelse – är en samling andliga dikter från 1690-talet som nu ges ut i kommenterad faksimilutgåva.

Pressmeddelande -

Nordischer Weÿraúch – utgåva av exklusiv handskrift från 1690-talet

Handskriften Nordischer Weÿraúch – i vackert blått sammetsband med silverdekorationer – skänktes till drottning Ulrika Eleonora d.ä. någon gång omkring 1690. Nordischer Weÿraúch. Ein exklusiver Geschenkband mit geistlicher Lyrik är den första vetenskapliga utgåvan av handskriftens tjugotvå andliga dikter, författade av högadliga väninnor till drottningen.

– Nordischer Weÿraúch är kanske den vackraste boken i Uppsala universitetsbibliotek, säger Bo Andersson som är utgivare av faksimilutgåvan och även står för dess kommentarer och utförliga kontextualiseringar.

Författarna är en grupp kvinnor ur den svenska högadeln: Maria Aurora von Königsmarck, Amalia Wilhelmina von Königsmarck, Ebba Maria De la Gardie och Johanna Eleonora De la Gardie, samt en person som inte identifierats. Maria Aurora von Königsmarck, som skrivit ner dikterna i det exklusiva blå sammetsbandet med silverdekorationer, är en av två kvinnor från 1600-talets svenska rike som fortfarande är internationellt kända. Den andra är drottning Kristina.

Utgåvan omfattar två band och har ett brett kulturhistoriskt perspektiv med utförliga kontextualiseringar, där handskriften och dess dikter placeras i ett biografiskt, höviskt, teologiskt, poetiskt, kvinnohistoriskt och språkligt sammanhang. Här analyseras även dikterna ingående för första gången. Band I innehåller faksimil och diplomatariska transkriptioner av dikterna. Band II rymmer kommentarer till dikterna och kontextualiseringarna. Både böckerna och den kassett de hålls samman av är formgivna med inspiration från handskriften och dess omslag med blå utsida och marmorerat papper på insidan, där vinrött är en accentfärg.

Utgåvan kommer ut på Kungl. Vitterhetsakademiens förlag.

Bo Andersson är professor emeritus i tyska vid Uppsala universitet och har sedan länge intresserat sig för tysk litteratur och kultur i det svenska riket på 1600-talet. Bo Andersson är även ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.

Fakta om verket

Författare: Maria Aurora von Königsmarck, Amalia Wilhelmina
von Königsmarck, Ebba Maria De la Gardie & Johanna Eleonora De la Gardie.
Utgivare: Bo Andersson
ISBN: 978-91-88763-36-5 (Band I), 978-91-88763-37-2 (Band II)
ISSN: 0083-677x
Antal sidor: 240 (Band I), 424 (Band II)
Utgivning: November 2022
Typ av verk: Inbunden
Serie: Filologisk-filosofiska serien 27
Pris: 590 kr inkl. moms
Formgivare: Elsa Wohlfahrt Larsson
Språk: Tyska

Distribution via Eddy.se. Beställ här.

Prenumerera på Vitterhetsakademiens boknyheter här.

För ytterligare information, kontakta:
Ulrika Gustafsson, redaktör, Kungl. Vitterhetsakademien, ulrika.gustafsson@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Ulrika Gustafsson

Ulrika Gustafsson

Redaktör, projektledare 08-4404280

Relaterat innehåll

Vitterhetsakademien och Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek bjuder på ett välfyllt bokhelgsprogram lördagen den 13 maj. Fri entré – välkomna!

Stockholms bokhelg på Vitterhetsakademiens bibliotek

Vitterhetsakademien deltar tillsammans med Riksantikvarieämbetes arkiv och bibliotek i Stockholms bokhelg. Programmet innehåller författarsamtal och bokpresentationer av aktuell utgivning samt visningar av bibliotekets magasin. Fri entré.

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige