Gå direkt till innehåll
Jenny Andersson, Institutionen för idéhistoria vid Uppsala universitet, har valts in som arbetande ledamot i Vitterhetsakademien.
Jenny Andersson, Institutionen för idéhistoria vid Uppsala universitet, har valts in som arbetande ledamot i Vitterhetsakademien.

Pressmeddelande -

Idéhistorikern Jenny Andersson ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien

Jenny Andersson, född 1974, professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.

Jenny Anderssons forskning handlar framför allt om socialdemokratins idéutveckling, föreställningar om postindustrialism, välfärdskapitalism och nyliberalism. Hon har i sin forskning visat på betydelsen av stora idékomplex för den materiella samhällsutvecklingen.

Jenny Andersson har publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar och publikationer, såväl internationellt som i Sverige. Hon har även varit redaktör för flera volymer som breddat analysen av ekonomiska och sociala aspekter på socialpolitiken och fördjupar analysen av framtidsstudier. Hon är bland annat medförfattare i den populärvetenskapliga antologin Marknadens tid. Mellan folkhemskapitalism och nyliberalism (2023) som är kopplad till forskningen om marknadiseringen av det svenska samhället.

Andersson har tidigare forskat om framtidsstudiernas intellektuella historia på Institutet för framtidsstudier och även varit gästforskare vid European University Institute i Florens, Harvard University och Institut d'études politiques de Paris. För närvarande leder hon det vetenskapliga programmet Neoliberalism in the Nordics. A new historical field, med stöd från Riksbankens Jubileumsfond 2020–2026.

Läs mer om Jenny Anderssons forskning på Uppsala universitets hemsida och på Vitterhetsakademiens hemsida.

Läs mer om Vitterhetsakademiens nyinvalda ledamöter här.

Kungl. Vitterhetsakademiens ledamöter kommer från de humanistiska, religionsvetenskapliga, rättsvetenskapliga och samhällsvetenskapliga disciplinerna. Antalet arbetande ledamöter är cirka 120 fördelat på den historisk-antikvariska klassen och den filosofisk-filologiska klassen. Vitterhetsakademien har dessutom hedersledamöter, utländska ledamöter, svenska och utländska korresponderande ledamöter. Det totala antalet ledamöter är cirka 175. Att bli invald i Vitterhetsakademien är ett erkännande för framstående och betydelsefulla insatser inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt inom kulturmiljövård.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kontakter

Karin Helander

Karin Helander

Akademiens ständige sekreterare +46 (0)8-440 42 80

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige