Gå direkt till innehåll
Det nya orangeriet på Stjernsunds slott i Närke invigs lördagen den 12 juni 2021.
Det nya orangeriet på Stjernsunds slott i Närke invigs lördagen den 12 juni 2021.

Invigning av orangeriet på Stjernsunds slott

Tid 12 Juni 2021 13:00 – 16:00

Plats Stjernsunds slott, Askersund

Program
Kl. 13.00 Invigningstal av Karin Helander, Vitterhetsakademiens ständige sekreterare och Elisabet Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Invigning av Calill Ohlson, kommunalfullmäktiges ordförande i Askersund.

Kl 14.00 Orangerier i dröm och verklighet – föredrag av Joakim Seiler, fil.dr i kulturvård och chefsträdgårdsmästare på Gunnebo slott.

Lokal: Stallsalen
Biljetter: 100 kr/person, förbokas på 070-679 32 31.

Utställningen Stjernsunds slott – parkens historia visas i orangeriet.

Guidad visning av parken (gratis).

Vi bjuder på något svalkande att dricka och tilltugg.

Visningar av slottet kl 11, 12, 14, 15 och 16 (100 kr/vuxen), öppet i slottsbutik och -kafé.

Varmt välkomna!

Kontakt: Elisabet Lagerström, tillsyningsman Stjernsunds slott, 070-679 32 31.

Bakgrund
Under 1800-talet hade Stjernsund flera orangerier för exotiska växter, dessa försvann i samband med 1960-talets restaureringar. Behovet av ett uppvärmt växthus har funnits kvar och nu har Kungl. Vitterhetsakademien låtit uppföra en helt ny byggnad, ett modernt orangeri, anpassad till den speciella miljön vid Stjernsunds slott. Det nya orangeriet kommer att användas såväl för utställningar och museiverksamhet som för vinterförvaring av växter, inte minst av alla agaveväxter som är karaktäristiska för slottet och parken.

Stjernsunds slott ligger strax söder om Askersund och är naturskönt beläget på en udde i sundet som förbinder sjön Alsen med Vättern. Slottet byggdes på 1700-talet i stram, nyklassicistisk stil och har en mycket välbevarad inredning från1850-talet då familjen Bernadotte ägde slottet. Fru Augusta Cassel, slottets sista privata ägare, avled 1951 och testamenterade Stjernsunds slott med inventarier samt parken till Kungl. Vitterhetsakademien för att fastigheten skulle bevaras för framtiden.

Kategorier

Kontakter

Kristina Lund

Kristina Lund

Presskontakt Informationsansvarig 08-440 42 86

Relaterat innehåll

Stödjer forskning – inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien förvaltar också de egna kulturfastigheterna Skånelaholms slott, Stjernsunds slott, kulturreservatet Stensjö by, Borgs by och Rettigska huset i Stockholm. Vitterhetsakademiens förlag publicerar ett antal vetenskapliga skrifter varje år samt samarbetar med andra förlag. Läs mer på www.vitterhetsakademien.se.

Kungl. Vitterhetsakademien

Villagatan 3
114 32 Stockholm
Sverige